20120630

Craziest and Fastest Day in My Life! (_ _)****???

Ready For Tuition Session :D

Eat at Pizza Hut Kubang Kerian! (^~^) YUM..YUM!

We want a Bash, but it Become a Trash! Whoa... (_ _)***!!!!

Happy 20th Birthday to US!
25th June and 26th June 1992.

20120629

Common Mnemonics and Acronyms Examples for Kids: List of Verbs for Kids

I just found this.
And it is really helpful.
Thanks Writer!

Common Mnemonics and Acronyms Examples for Kids: List of Verbs for Kids: Visual Mnemonic To Remember Verbs for Kids When learning becomes fun, every child loves to learn almost any skill. Mnemonics and acronyms ar...

What Would You Do If....

You
LOST your 2 semester notes = 1 year
of learning?
Especially for Social Studies subject?
The notes were already thrown into the dumpster and
what you can do???
What do I do??? 

Just Smile and make Peace!

What???
Not good enuf?
Then, yah....
I should 
at least....
At least....
At least....

CRY!!! (T^T)

What? 
It looks fake right?
Of course I'm just mocking it.
You know what...
I will just SMILE....

Yeah, SMILE!!! *innocent smile*
Another smile that I will always do is...


Grin and Peace! Hah! :D 
Okay, we have gone too far and so far...
My notes, 
My notes, 
MY NOTES!!!!
All my hardship in 1 year was diminished in a blink of eyes... *very idiomatic expression*
My notes, huh...my notes...
I wanna cry piss off right now...
because I will have my final exam this semester...
and my notes... *dude, how many repetitions do u wanna make?? Stop it, ANNOYING!*

Then, the moral of the story is, don't ever leave your books, notes and belongings inside your class although it is told that it was your permanent class. Plus, don't go to Wataniah if you have your things left behind...

by Stupid Girl. 
but still smiling and grinning and peacing! :D :)))


20120626

The Day We See the World for the First Time


I was born yesterday.
Yes, YESTERDAY!
The day I start my life as 20 years old woman. *still can't believe it*

and today was His birthday.
We coincidentally having the birthday next to each other?
Sweet??? Nah...Hell Disaster.
Because I am older than him.
But he look older than me!

There is no any celebration yet for my birthday.
I will have it soon.
We'll see on that.
But, the WISHES I got from my friends and family
are already the BIGGEST PRESENT enough for me!

Because, nobody had ever wish my Birthday Sincerely before...
When I see the smiling face of them
Its really make me feel special that day!
And it do Lighten Up my DAY!

Thanks A Lot Guys!!!
I really do appreciate it.
Birthday before was nothing special for me.
I just think it just an ordinary day and I hate it so much.
But now....
It different!
And I'm looking forward starting from it yesterday!
It does means SOMETHING SPECIALLY IMPORTANT for me.

And that's all from me.


p/s: I have present for you boy. Wait and See and Open it!





Me and the Black Birthday This Year! 


20120624

Week after coming back...

Coffee???

Much more I get when i came back from my recruit (Wataniah Recruit)and I did'nt expected much of it,
and many more happen in my beloved IPGKKB
where the first day I came back, I feel dumb!

Yes, DUMB!
In my head, where is this place?
Who are these people?
Yeah, its her, its him.
Oh, you living on the same floor with me...
Are'nt you the one sit next to my class?
You are my classmate, yes I remember you.
Still, whats your name? Huh!
Thats 1 whole month at Sg. Durian really make me look and feel and be like a frog just get out from a coconut shell.... in other words, Katak di bawah tempurung baru keluar tengok alam.
Yes, thats me!

And, my journal.
Yes, I have a journal.
A compulsory one that we have to write two entries per week.
and I got the award of Best Journal!
Yeah! :D :D :D :D

My Pink and Pink and Blue...Orange!

And my sister, bought me a novel for my semester course
Things Fall Apart by Chinua Achebe
Online purchase from Kinokuniya...
Hope I can finish and understand this novel
because it will be ask in the final exam!
Yes, I'm in the final of my foundation....
urghh.... scared! (~_~")

Sebijik tak muka dengan cover? heee... :D


I think, thats all happen last week.
and tomorrow is my birthday. *not related at all*
Ciao!!!




20120622

Me the White, Black and Still Chubby... (_ _"")



Yes, its me. Ruqaiyah Rahman Before and After. Next time I will show you the pic on the day I was there at the Recruit. It was more interesting. With the burn and sunburn and flare, redness on your face then you have to do a photo shoot. That's how an army work. After 1 month, thats are the changes that I got. Black and Burnt! Hahaha... :D 

That's all I think. Ciao! 

p/s: I hope the next following day, I would become brighter. Maybe I can make a Garnier Light advertisement here. If you can notice it, there are some differences everyday. heee....huh! (*_*)

Man You Should Know...Stacked Version

Mintak maaf ya kawan-kawan...saya bukan tak mahu update post..tapi al maklumlah...sejak menjadi guru terlatih yang tak reti nak letih-letih ni sibuk sahaja memanjang...jadi bila ilmu tu dah diberi tak manis laa pulak bila tergantung macam tu je kan...jadi...saya nak sambung laa...macam x lengkap arr nak terkubur kan macam tu je....

Sokay, menurut pandangan saya, (ayat jawab exam SPM ni) antara salah satu lagi sifat-sifat pria-pria yang boleh kita klasifikasikan adalah seperti berikut:

#7 Bossy

aku selalu je tengok banyak betul laki-laki yang suke mengarah orang buat keje tu la keje ni la....sampai satu tahap tu keje dye pun nak suh kite buat. Ada lah satu makhluk tuhan yang paling BAGUS ni. Pasal assignment laa....yang dye tahu tanye "eh, keje aritu dah siap ke belum? eh ko urus kan lah ek. aku nak gi makan ni..aku nak gi jumpe awek aku ni....aku sibuk ni..nak dating..." eh eh eh...sedap-sedap die je nak bubuh ape-ape perencah sup kan dalam ayat die...aku tak paham betul...pastu plagiat keje orang. siap suh aku edit keje die plak tuh. Ko pikir aku ni ape nak jilat B....T ko ke? Menyampah aku. Aku memang tak boleh blah dengan jantan macam ni. Sebab tu laa jugak aku tak suke jantan. Aku ni tempat nak suruh buat keje je jadi nye...Tak Suka Tak Suka! *gediwksx*

#6 Test Market
Kaum Adam yang macam ni memang banyak gila kat luar sana. Korang pernah masa pergi main basikal (mengapa mesti basikal???) kat taman permainan dulu..(macam tak boleh je nak main kat tepi umah) pastu ade la banyak-banyak jantan ni buat bunyi tikus concorot dye. Macam ni,

"Cuuuppp...cuuupppp...ccuuuiiitt...cuiiittt" 

Alaaa....macam kissing-kissing tu...buat-buat tak tahu pulak. Memang biggest nightmare betul mase tu.
Dah laa sorang-sorang main basikal...(mesti ade basikal ya!)
Pastu kene gangguan seksual macam tu...nak berekreasi pun tak senang. Oleh sebab itu lah kami kaum-kaum hawa ni berasa takut untuk pergi berekreasi sejak zaman modern vintage ini. *alasan yang munasabah untuk tidak exercise*

Pastu satu lagi tactic diorang, "awak comelll laa...mintak no talipon...."
Sekali lagi aku cakap, "Ko pikir Ko CHANTEEK???!!!"
Tolong ye kaum adam di luar sana, kaum hawa amat menyampah dengan makhluk-makhluk tuhan seperti ini. ulang sekali lagi, MENYAMPAH!

#5 Shy shy Cat
Tahu tak MALU? Pemalu tahu tak? Pemalu kucing tahu? (amat fail dalam menjadi google translate) Ya, kesimpulannya adalah pria-pria yang malu-malu kucing. Dia malu, tapi mahu. Aduhh....bisa bisa bisa. Macam ni lah senang, kalau dia terserempak dengan perempuan kan, mesti kepala dia tunduk, kalau ada cangkerang macam kura-kura tu, kepala dia duduk kat bahagian luar belakang cangkerang, bukan dalam cangkerang lagi dah. Begitu tinggi nya tahap kemaluan dia....*mengapa agak pelik ayat ini?* Tapi kan yang pemalu ni lah selalunya bila dia berjumpa sesuatu, iaitu seorang yang amat menyentuh hatinya, pasti dia akan bertindak pelik dari biasa. Jika ini berlaku pada anda, YA andalah insan yang terpilih itu! (aku pun tak paham apa yang aku cakap. terimakasih. titik.)

#4 Sickly Envious
Ohhoihoooiii....yang ni paling aku suka sekali. Because, it it really related to my Boboi...sorry boy, but its true. *tetibe kuar ayat kampung* Pria gantang seperti ini sememangnya adalah selalunya amat romantik, Ya, saya tidak menidakkannya. Akan tetapi, tetapi, tetapi, ya tetapi, tahap kecemburuan dan kecumbuan *mengarut lagi* amat tinggi. Dia memang kuat jeles. Even ade nombor talipon lelaki lain dalam enset 3310 anda pun dia akan merajuk, marah, merajuk, marah, membebel, bergaduh, menangis dan tidak bertegur selama 2 jam. (keadaan ini hanya berlaku pada diriku sahaja...uhuk uhuk.) Apatah lagi untuk anda bermesej-mesej dengan rakan sekelas anda bertanya kan tentang assignment, lagi dia akan menyalah pahamkan diri nya yang memang sedia ada kurang paham itu. Oleh itu, sebagai wanita, Ya wanita, Ya saya lah itu, akan melawan balik dengan berkata: "Jangan nak buat perangai gila boleh tak? K bai. Tutup talipon. Menangis lah engkau kat situ pah ceroh!" Padan muka.

#3 Sex Maniac
Tiap kali aku masuk chat room laa, mesti tak terlepas dari buaya-buaya yang amat gersang. Ya, saya memang direct. Even aku cakap umur dah 40 tahun pun masih nak gersang lagi. Even aku cakap aku ni lelaki pun dia nak gersang lagi. Memang dasar Gay betul lah. Aku cakap aku tukang sapu a.k.a Mak Cik Kiah Cleaner pun dia nak gersang jugak. Aku tak paham betul lah. Aku repeat lagi, Aku tak paham betul lah! Sebab tu aku bukan kaki chatting, sebab 8/10 yang chat ngan aku mesti Sex Maniac. Geli ah!

#2 Gold Digger
Hum...ya...Hum...ya... Lelaki sepatutnya tukang cari duit. Tapi yang ni pulak terbalik. Perempuan pulak kena cari duit untuk dia. Adalah kenalan aku, sedih jugak la cerita dia. Sebab dia jugak satu hal. Sayang tak bertempat. Semua dia tanggung untuk boyfriend dia. Boyfriend je tu. Makan, topup, kasut, baju, nasib laa underware dia tak tanggung sekali. Dia hadiah kan kasut untuk birthday jantan tu, dah dapat kasut tu terus dia tinggal. Rupa-rupanya dia ada perempuan lain dah. Semata-mata nak kasut sanggup lah dia berlakon depan perempuan tu. Nasib laa kasut je kan. Macam perempuan laa kau minat kasut. Kalah aku. Then yang tak tahan dah lah gold digger atau bahasa Portugis nya PISAU CUKUR, selepas itu, dia juga kaki pukul. Memang complete siap laa perangai macam celabai. kalau tak pun yang macam ada tanduk dua kat atas kepala tu hah. Pikir lah sendiri.

#1 Casanova
Ya, inilah dia pemenang kita pada hari. The winner of Jejaka yang memang *****. (Isi tempat kosong dengan ayat yang sesuai) Casanova @ Mat Romeo @ Buaya Darat. Ciri-ciri untuk dikenal pasti:
1. Muka Manis.
2. Mulut Manis.
3. Senyuman Manis. 
4. Lirikan Mata Manis.
5. Bau perfume sebatu boleh bau.
6. Setiap kata-kata yang terungkap adakah ayat-ayat yang membunuh.

Senang cerita Casanova ni memang kita senang je hati kalau bercakap dengan dia. Tapi jangan nak syok sorang, sebab ada 60 lagi perempuan lain yang dia buat macam tu. Tapi satu prinsip Casanova ni, : No women, I cry. True women, I die. Tak paham? Aku pun tak tahu laa nak cakap macam mana lagi. 

Okay, sekian. 

Ruqaiyah Rahman


p/s: Entry ni dah lama dah ada dalam draft. So segala terkasar bahasa minta di maaf kan kerana ini adalah pemerhatian saya sendiri. Segala bangkangan sila tinggalkan komen anda. Kbai.

Pertemuan dan Perpisahan, Percintaan dan Pengorbanan

Pertemuan dan Perpisahan,
Percintaan dan Pengorbanan.

Dua cerita ini nampak berbeda, 
TETAPI
Mereka amat berkait rapat di dalam satu kitar kehidupan.

Dimana...
PERTEMUAN itu terjadi kerana ALLAH,
PERPISAHAN itu juga terjadi kerana ALLAH.

PERCINTAAN itu terjadinya kerana ALLAH,
PENGORBANAN itu juga terjadi kerana ALLAH.

Apakah makna di sebalik semua PERTEMUAN, PERPISAHAN, PERCINTAAN dan PERNGORBANAN ini???
Mudah sahaja ceritanya.

Pertemuan itu berlaku kerana ada hikmahnya. Pertemuan itu yang membawa kita ke arah satu langkah kehidupan yang lebih baik dan memberi peluang kepada kita untuk mengenali hambaNYA di muka bumi ini. Perpisahan, pasti akan berlaku perpisahan itu, sama ada pantas atau pun lambat, perpisahan di tangan kita, atau perpisahan di tanganNYA. Perpisahan itu adalah ujian untuk menjadikan kita lebih tabah, lebih sabar sebagai hambaNYA. Perpisahan itu mengajar kita erti hakmilik itu tidak kekal selamanya. Ia akan kembali kepada tuannya, iaitu Tuhan Yang Esa. Perpisahan itu terjadi di atas sebab, ada sebabnya, bukan.... ia adalah untuk memberi peringatan kepada kita bahawa perpisahan itu perlu bagi kita sebenarnya. (okei, mengarut sudah walaupun ia benar). Oleh itu, terimalah di dalam setiap pertemuan itu ada perpisahan.
Bertemu kerana ALLAH, berpisah kerana ALLAH. Sematkan ia dalam hubungan kita selama ini dan selamanya.

Percintaan dan pengorbanan. Di dalam setiap percintaan pasti ada pengorbanan. Betapa tulusnya cinta itu, betapa lagi besarnya pengorbanan dalam cinta itu. Dimana pertemuan itulah yang membawa percintaan, dimana perpisahan itu yang membawa kepada pengorbanan. Dalam hidup ini bukan setiap harta benda boleh kita miliki. Dimana ia memerlukan di saat yang memerlukan, memberi kepada yang lebih memerlukan. Perasaan nafsu itu perlu dibuang jauh-jauh kerana tiada pertemuan, perpisahan, percintaan dan pengorbanan kerana ALLAH akan terjadi jika dicampur dengan nafsu dan perasaan jiwa yang tiada akal dan iman. Jadi, dimana besarnya pengorbanan itu adalah satu ujian yang besar bagi kita untuk tetap tabah. Walaupun perit dan pedih, tapi selamkan di hati kita sedalamnya, sejauhnya niat utamanya untuk ALLAH s.w.t. Tiada makna  pertemuan tanpa pengorbanan, percintaan tanpa perpisahan. Mungkin agak pelik. Tapi itu yang benar. Ia sememangnya amat berkait rapat. pertemuan itu juga memerlukan pengorbanan. Percintaan itu juga memerlukan perpisahan. Atas kita untuk menilai dan merancangnya. Tapi ketentuan adalah segalanya daripadaNYA. Terima seadanya segalanya, kerana ada hikmah disebaliknya. 

Sekian.

Ruqaiyah Rahman

SMILE! :)






20120618

Kenangan Terindah

Mungkin ia hanya kenangan
Kenangan yang terindah di Kem Rej 506 Askar Wataniah
tetapi ia juga adalah satu perubahan yang tidak ternilai terjadi dalam hidupku
Tika ini aku mempelajari diriku yang sebenar

Dimana benarlah kata-kata pujangga:
Kebenaran akan terserlah di waktu-waktu getir
dan waktu getir itulah yang aku hadapi dan lalui dan tempuhi *berape banyak dan laaa*
oleh itu, permulaan hidupku yang baru
mungkin akan menjadi kan diriku lebih baik, Insyaallah...

Di samping itu, Aku nak cerita yang aku sakit kaki lagi...
1. Kaki bengkak rentetan dari kawad perasmian penutup yang seharian selama 4 hari
2. Badan gatal-gatal
3. Batuk, selsema, demam = suara cool
4. Alhamdulillah masih hidup
5. Aku rindu nak PT sekali dengan senjata
6. Pelajaran dan Pengajaran hidup yang tidak ternilai.

Bermulalah hidupku yang baru sebagai Guru dan juga Askar Wataniah
Teacher Ruqaiyah Rahman
Guru Bahasa Inggeris




Prebet Mariah Menado
Askar Wataniah 

Adios Amigos...Peace! :D

20120617

1 month and Everything...

Kamilah sukarelawan....juga sukarelawati.....

Lagu yang aku suka jerit sekuat hati time nyanyi, sebab time ni aku melepaskan kemarahan kepada jurulatih-jurulatih a.k.a juruletih kat KEM WATANIAH....buat tension tanye banyak-banyak pahtu suh nyanyi kuat-kuat. 

Wah! Tak sangka laa pulak aku dapat banyak benda yang dapat mengajar diri aku selama 1 bulan ni. Aku sudah mula mengenali diri aku di saat ini ketika ini bulan mengambang tiada bintang memagari mu wahai bulan...aduhh...mengarut sudah....

Rekrut ni memang teruk tapi belum tersangat teruk, sebab tak dok pun wak abseiling gayut beruk yang jatuh dalam air tuu..aduh...aku tunggu jugok laa mende tuh, tapi tak dok. Dakpe...aku wi 98% untuk rekrut yang aku pergi ni.

FYI: 
Tempat kejadian: Kem Sg. Durian Machang Rej 506
Tarikh Kejadian: 19 Mei-17 Jun 2012
Tempoh: Sebulan
Kepuasan: Puas Sahaja *agak double meaning disitu*

Aku yang depan skali tengah-tengah tu tengah tutup mata sebab nak goda TKP *perasan*

Jangan tiru aksi di atas
Aku geram tengok artis-artis ni. Bukan masuk rekrut pun. Ni bukti nya tak gi rekrut, tu tabik hormat pun salah. Degree 45 darjah tangan bukan kepit, haduh...pening-pening.

Yang ni kita panggil aksi Julang Senjata, bayangkan aku julang senjata dengan ketinggian 149cm...???
Oleh itu saya ingin menutup tirai pada hari ini. Nanti laa update lagi, banyak lagi nih, tunggu gamba upload.

GEMPUR....WIRA!