20120130

Aku jadi BLOGGER kerana.....?????

Okeeiii u'oollsss..... ni first time taw i join contest...rase gedik-gedik bulu ketiak plak kan nak cakap macam niiiyyy....HAMPEHHHH! Aku sebenar nya ada la beberapa hajat yang nak cakap dulu sebelum aku beri dulu sebab musabab ye aku jadi blogger.

Join contest ni...
Nak join jugak??? Click laa gamba atas ni weh!


Aku jadi BLOGGER sebab aku nak stalker idop orang laa....boleh laa blog walking-walking sambil tuu kite pun kutuk-kutuk laa owner blog tuu dengan klik-klik kitteww...kelass gitu....HARAM...takde mase laaa aku nak buat macam tuh....saje je...GURAU....

Ok...berbalik kepada perkara serius....
perkara ini agak penting juga YA...kerana saya juga tak pernah pun buat entri sebab ape buke blog..sebab ape jadi blogger dan sebab ape juga jadi STALKER....haishhh tak abis-abis ayat STALKER.  

First....
Aku jadi blogger sebab aku ni adalah seorang perempuan yang kesunyian....jadi aku terasa amat gumbira dan kesunyian ini diisi dengan madah-madah atau a.k.a GOSSIP (sebagai naluri kewanitaan aku) yang aku boleh ikut suke hati aku jelaa nak tulis pape pun. Kadang-kadang aku pakat hentam je meluahkan isi perut aku kat blog ni...aku memang rase puas...sebab aku takde orang nak dengar aku mengumpat...so aku tak buat dosa ngan orang..orang pun tak dapat dosa...hahaha...yelaa tuu


Kedua, 
Aku berhajat nak menjadikan blog aku platform untuk menghasilkan dan menerbitkan hasil karya ambe.... Sebenarnya ambe ada je buat cerpen sutir dalam blog ni. tapi tak sampai ending pun....ni ehh...

Hello Hot Sunny Day, Goodbye Raining Night!

Bacalaa kalu rajin....
Aku memang berhajat pun nak post lagi cerita-cerita yang lain...tapi al-maklum lahh...sejak bergelar bakal guru nih....busy je semacam...macam cikgu laa jugak...

Ketiga....(ngape semakin kecik plak?)


sebab rase terikut-ikut jugak tengok blog kengkawan...(ada stail orang key ell tak?) Bile je blog diorang kan...rase best arr jugak ade blog...macam GLAMOUR gituu...boleh tukar-tukar komen....boleh upload gambar...boleh jugak mencari S.A. (Secret Admire) IHIKK!!!

Keempat...
Melalui blog aku dapat banyak info-info yang berguna sambil-sambil menggediks, sambil-sambil timba ilmu....
contoh ekk...aku beri jelaa example senang..aku memang suke trivia yang pelik-pelik so aku pun slalu laa pergi kat BLOG INI BLOG SERIUS BEST.... YEAHHH!!!

Kelima....Last but not least, speaking ciket...


Aku menjadi blogger kerana dengan rela hatinya aku ingin menambah rakan-rakan kawan-kawan alam maya yang sesungguhnya amat interesting untuk menjadikan kehidupan kita ini lebih baik. Ini adalah kerana, aku berpendapat....tetibe rase macam jawab soalan sejarah biology.... sambung balik, when we share our thoughts on different people with different perspective, we get a lot of experience that which they will not affect our daily life but they give u a solution....
tak paham? entah...aku pun tak paham...



20120107

Angan-angan Yang Separuh menjadi kenyataan!

Hello...ya...dan Assalamualaikum....!!!

Ambe nak display arr ciket angan-angan ambe. Ambe karang ni mase ambe duk matriks awal tahun arituh...(2011) Tapi disebabkan Tahun 2012 pulok yang dah muncul, so ambe kene karang plok arr kot angan-angan baru...

tapi apa yang penting angan-angan ini, Ya angan-angan ini! telah mungkin menjadi kenyataan bagi saya, dan ambe nok plok ia jadi kenyataan bagi orang lain. Do a Favor Guys!




and the complete mission were:

6 out of 20 were granted fully...and also some
were need to be deleted...HAISHHH!!!!

So, whats your wish? and i think of making a new one....

Next list is coming up next day.... we'll see.

"Once people said that Bruce Lee is just a window cleaner and he had wrote some of his wish on a photo that which he become what he is now"

20120106

Ini Kisah Budak Kental

Jejaka Kental ini pun ade cerita sama macam saya. Saya juga ade cerita macam die. Eh...ayat repitition plak... macam add math je nak repeat-repeat ayat. Add math ke?  bantai jelaa...

Pagi itu, aku bangun. Liat betull nak mandi...takpelaa...solat jelaa subuh dulu. Al-maklumlah...malam semalam cerita kat ntv7 tu sedap plak. So, ambe tidolaa pukul 2.00 pagi. Cerita Witches of Oz...aku pikir cerita tuh sampai ending die laa...skali bersambung daa...sia-sia je aku tunggu sampai pukul 2. Dah laa nak naik bas kul 8 pagi.

Sesudah solat....keadaan environment kat luar masih lagi hujan lebat. Aku di dalam hati merusuh,
"Macam tak nak bagi aku balik maktab je...".
Aku berniat untuk tidak mandi juga...kerana cuaca amat sejuk....kan hujan...memanglaa sejuk ya amat. Bilik aku juga lembap dan mengeluarkan bau yang HAPAK kerana lantai kat umah simen boleh pecah. Keadaan menjadi amat pelik.

Aku tetap juga pulang ke maktab walaupun kerja ES tidak dikuis langsung oleh kuku ku yang tajam. Ya....sehingga ke hari ini, ia masih juga tidak disentuh. *Amat sengal bahu budak ini*
Aku terus mengejutkan abang ku yang boroi untuk menghantar aku ke stesen bas dengan motor Belang Merahnya...ya....masih lagi ya....dengan motor dalam keadaan hujan lebat. Tetap ku redahi walaupun itu hanya pilihan ku buat masa ini.

Ku sarungkan rain coat Indah Water...yellow in color...dalam hati... "Warna ini tetap cantik, Lantak ahh orang nak cakap ape pun...." 
Hujan...basah abih suar aku...tapi abang aku lagi kesian, die basah kuyup terus..sebab die tak pakai rain coat. Aku bising-bising kat die. *adik ape laa macam ni*
Dia cakap yang aku ni banyak songeh...
tapi memang beg aku dua-dua kuyup, cume beg laptop je selamat sebab galas dengan raincoat.

Sampai kat stesen bas, orang makan kat kedai mamak, tengok aku dengan kagumnya.
"Ya...aku wanita Kental!" Aku melaungkan kata-kata tersebut dihadapan kedai tersebut.


"Huiihhh...awek ni....hebat..."
"Peace bebeh!"
Itulah reaksi orang sekeliling agaknya jika aku buat macam tuu...ko giler aku nak jerit, bas 15 minit agi nak berlepas.

Aku terus gi kat bas, perut dah arr kosong. Nak beli roti pun tak sempat. Oya (abang aku) tak nak tolong plak aku gi beli. "Kriiiuuuukkkk.....LAPOR!!!" aku bentak dalam perut.
Status badan: Suar jin basah, kasut basah, beg atas belakang ngan kat tangan kiri kanan, Orang tengok pelik.
Rase nak jerit, "Mintak lalu sikit, Tong air nak jalan!"

Naik bas, tengok ade cina duk seat aku, seat tepi die basah, air air-cond menitik-nitik tak berhenti-henti. Could'nt anything be much worser, die beralih tempat, rupenyer die pun ade nasib yang malang jugak, sebab no. seat die takde dalam bas tuh and driver suh je duk ikut suke. Aku letak beg laptop atas lantai. Seat tepi yang basah tu tak leh letak pape, dah hazab sangat.

Then, ok laa jugak naik bas ni, tapi basah jela. Turun makan kat rantau abang, jam kul 11. Aku dah sejuk giler sebab suar basah kasut basah + air-cond. Makan and order air teh o panas. Akak tu plak lambat anta...air aku jadi panas giler nak minum. Dah arr stop for 30 minutes je. Aku tak dapat menghabiskan air aku and makan ayam goreng + timun + nasi + air teh o panas = rm5.70.

Terbang gitu je duit....plu...plu...

Jam dah kul 3.00 pm, bas tak berhenti solat zohor lagi, aku pun berkire-kire nak solat macam mane. Aku tengok beg aku yang letak atas lantai....lantai basah....Pastu aku teringat yang dalam tu ade laptop...

Yeah! Laptop aku...lencun...same dengan aku punye DVD writer *yang baru beli* ....nasib lagi....adoiyaiii....

Then, turunkan org kat Pasir Puteh, bas tak jalan-jalan jugak. Aku pelik. Tengok depan sarung gear dah habis terbuka dah. Yeah skali lagi, Bas rosak. Berhenti depan masjid. Semua kene turun. Aku berhajat untuk solat.
Aku tanya driver, "Abang, boleh dok nok smayang?"
die jawab, "nak tukor bas ni, dang ke nok maye?"

aku jadi hampa dan terus duduk menyandar macam orang mengong kat tiang masjid. Driver tuh beri signal kat aku dari jauh yang aku boleh gi smayang...sudah semayang aku pegi naik atas bas tukar selipar, driver tu ade.
"Dah maye ko?"
"Doh". Boleh tanye je, yang engko tak semayang tu pesal. Aku plak kene ikut same macam dye. Tak sangka plak masa untuk tibe awal tu lagi penting untuk diorang dari solat.

Kene tukar bas, and keadaan juga masih teruk. Hujan jugak kat Kelantan. Aku terpaksa jugak mengharungi hujan demi mencari sesuap roti. Untuk makan malam ni. Sambil tunggu bas nak pergi maktab pulak nih *ini adalah bas yang ke-3 plak yang aku kene naik* aku makan roti aku beli tadi. Hampeh....
tapi tak baik kutuk makanan...dose....tapi tulaa...macam mane agi nak cakap.


Aku benci duk kat stesen ni sebab banyak driver teksi.
"Adik nak gi mano?" Aku baru je turun dari tangga bas dah ade orang sambut aku dengan soalan, tolong sambut beg berat aku takpe jugak. Aku terus je jalan. Malah layang ehhh lok..... Hajat juga dalam hati nak naik teksi, tapi bile pikirkan harga nya...Cancel terus...!

Aku dah tertinggal dah bas yang nak gi PC, 10 saat je aku lambat. Tak lama tuh lepas aku round-round makan roti sambil redah hujan, ade lagi driver tanye aku. Nak je aku jawab' "Kalu pok cik wi siya saye nok arr" tapi aku geleng ngan nampok ade bas 4A. Aku cepat-cepat gi tengok, pahtu betul plok....aku excited giler naik bas tuh dan tengok ade tempat kosong plok kat blakang skali....WOOHOO!
Dengan schlumber nye aku letak beg aku kat kusi tu. aku turun plak gi amik beg yang aku tinggal kat kaunter. Arghhh...aku tak kesah dah....aku bantai je...
At last, aku sampai jugak maktab walaupun aku terpaksa duduk berhimpit-himpit dalam bas city liner. Nasib aku baik jugak, sebab dapat duduk. Kalau tak, slalu jugak kene berdiri tiap kali nak balik maktab, sebab berebut plak dengan orang yang kuar gi bandar KB.

#peristiwa ini berlaku pada 2hb Januari 2011, yang menjadikan memori tahun baru aku dengan tabahnya.

20120103

Saya suka angin petang di IPG!

*Google Images

Angin petang kat IPG...takde lahh nak berangin sangat pun macam kat pantai....uhuks!!!

Setelah aku berjalan sebanyak 2 round padang ipg = 2.4km, tetibe terasa nak buang air besar, tapi aku sanggup juga menahan semata-mata untuk menghapdet blog pink gue....

Tetibe juga ambe rase pening-pening lalat pulak...sebab ni 1st time kot ambe bersenam setelah lame badan ambe duk menempek je depan laptop main game Sims Social di fesbuk.

dan tetibe juga semangat aku semakin berkobar-kobar untuk turunkan berat badan, *padahal sakit ati nak sebut perkataan kuruskan badan sebab terasa diri ini gemuk....hahaha* sebab ade orang nak sponsor kasut joging adidas kat aku kalau aku turun sampai 40kg...demi kasut, aku dengan naluri kewanitaan ku sanggup menyahut cabaran ini. Pompoan memang pantang tau dengar kasut ni, takpe kasut joging pun takpe, kalau sial sangat nak hadap aku pakai je pegi kelas nanti...hahaha....lapar giler....

dan aku terikut-ikut dengan semangat ibu mertuaku, kandungku untuk terus diet, dan juga sahabat setiaku untuk bergosip, yang gigih berDIET! telah juga menjadi pendorong semulajadi *macam alam semulajadi jek...* untuk aku teruskan niat dan azam berdiet!

HIK HAK HIK HAK!!! Ganbatte!