20130407

Kadang-kadang aku rasa

Kadang-kadang aku rasa pelik
kadang-kadang aku rasa
English is harder than Malay
Melayu lagi payah dari Inggeris

Aku rasa pening bila belajar dalam Melayu
Jawab soalan English
Bila belajar dalam English
aku kene translate ajar orang Melayu
apakah perasaan ini?

Aku dirojak-rajikkan *ini adalah melayu susah* oleh bahasa
Bahasa telah memeningkan kita
Begitu juga TITAS. *ya, tak habis-habis dengan TITAS*
"Aku bukan minah sejarah." rasa macam tajuk novel.
Aku memang fail sejarah.
Aku tak pernah buat nota sejarah.
Aku selalu kena rotan sebab tak buat nota sejarah.
Sampai rotan cikgu pun muntah tengok tangan aku.
Rotan menjerit, "Aku tak nak tangan puaka ini!"
Tangan puaka yang tidak makan dek rotan.
Kebal katanya. Pelepah tamar gelaran diberi guru Sejarah.
dan dia pun sudah tidak kisah lagi untuk merotan aku.
Aku dipulau. Cukup. Itu kisah lain.
Dan minta maaf TITAS. aku tak sangup untuk menghadap engkau.
Walaupun dateline nya hari ini, tapi aku nak hantar esok.
Barangkali. Insyaallah.

Aku
Kadang-kadang rasa pelik.
sebab itulah aku pelik.
entah. Aku tak dapat merasa apa-apa ketika ini.
aku cuma rasa sedeh yang amat. sedeh sebab kamu. ya kamu. aku tahu kamu ada di situ.
you'll get what you did dude. 

20130324

Vacation Vocasyen Ohsyem

Staying at Lis Na Ree
Just a 2 Star Chalet,
ok laa ada air-cond, tapi tak sejuk
nasib ade kipas.

Yang paling best,
swimming pool duk depan bilik.
dan damia pun mula, mulai merengek sehingga tengah malam,

"Nak MANDI!!!" walaupun badannya sudah belang-belang seperti panda diselar matahari.
daripada hitam menjadi keling. *tolong jangan nak terasa*
Gasak engkau lah Damia, engkau kecik lagi, tak kisah pun kalau muka dah sunburn.
lain lah macam aku.

Muka hitam. Menggelupas. Gigi kuning. #bahana Bina Insan Guru (BIG)
Apa lagi...aku lah yang meneman Princess (damia) mandi kolam sampai aku rasa lapar.
yalah. dah pukul 2 p.m. belum makan nasi lagi. main air lagi. lagi lah berkeriuk perut aku.
aku pun memaki-maki lapar dan damia juga berkeras untuk tidak naik.

"Mia, kat sana ada kolam besar"
"tak nak!"
"Mia, kat sana ada laut!"
"Tak Nak!"
"Mia, kat sana ada sungai besar, ada ombak..."
"taknak taknak TAKNAKKKK!!!" terkeluar anak tekak suara jantan damia.

dan terpaksalah aku call emergency.
hadoi.
Damia damia....

Kusyuk tengok pink panther, doc mcstufin, ape lagi ntah. Khemah yang didirikan oleh aku, serah, dan wani. Oya jadi tukang bebel.
Bakar ayam di tepi pantai.
nasi goreng bekal dari rumah. *maaf tiada gambar makanan*
dan, dedi membakar lalang...secara tak sengaja.

"hasil lalang untuk koloni Mafia Wars 600 members ini agak berhasil" wuteva abah. :P

dan begitulah.
makan malam di Ombak Restoran.
hambar katanya.
makanan lambat sampai.
so-so laa katanya.
mulai menggunakan "katanya" kerana Azwan Ali BIG.

dan sekarang
mahu tidur.
so daaa :)

#long time no vacation like this. treasure this memory. maybe for the last time. who knows what happen next. 

20130318

First Sight Love


Love.
at first sight
I've never been through it
not really
a crush on someone is not called love at first sight
it was called INFATUATION.

Now,
I've been in the first sight love of me
*nampak macam koya*
I think
the first day we met is the first sight love of him to me

The first conversation thru the phone
look like we've known so long before
Do we've ever live together in life before?
like a myth of once upon a time
we've met in yesterday life
but in present life we've don't remember any single thing of us
have we ever been married together
or you and I are the best mate ever!
maybe this is like dejavu.

your SMS
the words was beautifully type
and i've caught a weird feeling when I read
"Insyaallah...mana-mana pun boleh buat. Kita cuba sama-sama sampai boleh"
just for a damn passport.
like you have known me.
but we've never meet.
the word "kita" actually means a lot to a person like me
when you count urself in to form the "us"
"us" means important person we've include together in our life

just look into this words:
there is no "us" in our relationship anymore,
it's all just about you, you you you,
and it's all about me, me me
we're not in the same shoes *i love shoes please*

see, the meaning of "us"
okay nevermind. just me being perasan.

then, I've shock a lil bit when we first met,
I think you too feel the same way.
and the awkward feeling,
a stranger but too mesra,
what that thing?

then u've wait me all the way at the lift,
I walk so slow, I koya-koya when I walk,
berangan ke Thailand at that time
okay, maybe i've never been to the imegresen kinda thing,
so you want to lead the way.
BUT
untill the way back you wait
and help me with the passport cover.
quite gentleman laa... *boleh puji*

that day was raining
raining somehow somewhat can be so weird
a weird miracle
a romantic scene is happen
a sad scene is happen
a tragic scene also could happen
what could I say about this scene?
a dream, in the rain

I've just dont care
I just follow all of your step at that time,
but I dont depend on you
then I cross the street
in the rain I tiptoed, with my blue checkered umbrella
"Ruqaiyah ni cute laa"
I was like.....okay he's just want to puji-puji me
no big deal.
but I never take it serious
takde orang pernah nak cakap macam tu at first time.
even my own lover.
then I thougt it just a joke.
so I ignore that.

and many-many things after that,
sitting side by side
I just thought it usual.
I dont know what it mean to you.

That whole day
had give a lot to remember
at first I just dont care
but now, yes, it touched me.

and many things happen after that.
and I still dont believe this thing.
I am dreaming.
pleasewakemeup

#love of a god-planned coincidence. zany.

a girl who confused

20130314

Bola Katok itu Kami!

Bola Katok

pernah main BOLA KATOK dok?
dok pernah?
guane ngat mung dok rajin main goni
feymes kot taim kecik-kecik dulu.
only 92's generation know how it was.

aku main bola katok first mase umur 9 tahun, darjah 3. *betul laa tu*
PJ kat sekolah, dan sekolah di terengganu, SK SERI BANDI
mesti takde orang pernah dengar nama tu
ya, aku memang suka duduk dan bertapa di felda-felda, kampung, ulu, hutan bilantara belantara
masa tulaa aku baru kenal bola katok.

Bola Katok diasalkan dari sofball, besboll,
Bola adalah bola lisut, bola tenis,
Katok ialah pukul.
"aku katok mu kekgi" = aku pukul engkau nanti
pengatok yang digunakan adalah
kayu bangku kerusi yang telah patah,
tiang rumah,
kayu basikal adik,
kayu plastik, *kayu lagi, plastik lagi, takpaham*
senang cerita, segala kayu yang keras dan boleh digunakan untuk mengatok

dan kami ada selipar jamban,
selipar bata,
selipar jepun,
selipar fipper,
sebagai base untuk memijak ketika lari memutar padang.

tengok ni.



4 penjuru mesti dipijak.
anda lihat? *google malay translation detected*
sama macam sofbol kan.

dan baru-baru ini,
aku main bola katok dengan anak murid tuisyen aku,
the oldest, PMR, form 3, 15 tahun.
aku, 21 tahun, guru pelatih, kecelaruan identiti umur sebenar,
terlibat dengan kanak-kanak berumur 13tahun kebawah, 5tahun pun ada.




Semua budak-budak kan.


mereka memanggil namaku ketika aku ingin mengatok bola,
"Cikgu, cikgu, cikgu"
wah...rasa bersemangat hebat laa masa tu
tiba-tiba rasa macam bermain bola katok di peringkat kebangsaan.




itulah Kaki Bangku, bukan kaki bangku manusia. you noe what i mean.

Abby cakap, "Cikgu katok derah doh, tapi....lari dok jijok slipar" =cikgu pukul kuat, laju dah, tapi tak pijak selipar.
Amar pulok, "Aku nak tunggu baju biru comel katok tu.....!" menjerit.
bila aku katok jauh, terus dia diam.
tergugat laa tuuu...pikir cikgu tak reti main bola katok,
see the hand laa main tenis ni...

pada petang itu juga,
aku merasai my life is complete,
rasa sunyi, tapi ada anak-anak menemani.
aku juga dihadiahkan karipap.
Abby cakap aku suka makan karipap.
Memang.



Aku suka karipap. Nyum!


20130309

The Chasing Game

Do you have a crush?
Have you been crush on someone? *most of the time*

Getting a crush, sometimes it is annoying
totally when they are psycho and maniac. *isn't it the same?*
ya...like when u eat at cafe, there's someone at the end of corner
will stare u...
and lick their lips...it will look wet...
and their eyes...don't tell me. u noe it.
and they start to searching things in their bag....
*why did I use plural subject? like I have so many crushsss...yeah...I'M HOT!*
they start shivering...can't stop shivering...
and...they...ACHOOOMM!
he use the tissue he got from his bag.
he's not searching for his phone to take your photograph.

he just being sick.
sick with flu.
haha...gotcha.
don't be so negative minded.
No one would ever want to be my crush.
NONE.

and this life.
new life.
I LIKE IT.
Damn much. =_=

I like the way to be free
Single and Happy.
Like it when I can feel the sunshine shining on my skin...
and not worry to let it burned my skin...
no one will care why i'm so dark.

and when it rain
I can run to the field
and swim in the puddle
puddle of mud
and roll into splash of rain water.
the rain drop dripping on my cheek
the cold
the breeze
it hugs me
like no one else can..
and I can feel it untill I sick with flu
because of the rain
and no one will ever scold me for being sick
and I love that.

I love myself and no one else can ever make me happy like I am.
I want to marry myself.
Ruqaiyah, I want to marry me.



#Like the new single life
#love the feel of being free
#love the memory I had
#still not searching for anyone
#dont want any heartbreak issue anymore

Ruqaiyah Rahman


 

20130306

Wicky Wicked Week

Hye there,
Assalamualaikum...

hey, my life is full of S**t...
hahaha...
no no no...
just me being lazy...

SEE...

Doing nothing, just smiling! :)


Cute desk isn't it?
Fresh look in my library...
small libro gardeno... *pandai-pandai reka nama*
I want that table!
so cute...girly...sexy...luscious...stop it. please.

Then...
takde idea nak buat assignment...
bundle of assignment...
workload approve and receive...
but..being ignored...
pity assignment...

Oh Allah...help me being hardworking and enthusiastic fanatical trainee teacher...
I want to get married now... *same lame excuses of quitting studies. HA!*


that's all bebeh...
the merapu lyric for tonite.
I like being bolok.

20130304

Terasa Dekat Debaran Itu

Desas Lahad Datu, Sabah
benak ku berfikir
aku rasai kehangatannya
dekat denganku,
sebagai benteng pertahanan kedua,
Wataniah diriku.

Gentar, Chuak, Takut, Serabut perut,
Aku guru,
aku juga askar,
kini aku terasa dekat
ia memanggilku, "Prebet Ruqaiyah datang menerima arahan, tuan!"
aku tak dapat berfikir dengan lebih jauh lagi,
kerana ia amat kabur,
jap, apasal nak kabur...
bukan...aku dapat rasa yang panggilan tu dekat,
macam dah sampai serunya...

Apabila ku lihat trak askar sebentar tadi,
seperti ingin aku turun dan menggalas M16 itu bersama mereka...

ya...inilah benak hatiku yang berfikir.

20130106

Minta Tolong SANGAT!

Hei awak...
Mintak tolong ye...

Jangan ganggu hidup saya!
I'm not even give a damn care about your fucking life...
why did you ever give a damn about me!?
and plz plz plz plz...
go away
get lost
go die laa!
penat lah aku nak kesah kan hidup orang lain nih...
korang tak pernah penat ke eh?

and btw...
do you ever think that you are an angel?!
maybe your are a bitch princess...
but not a bitch angel!
rase angel sangat engkau ye pompuan.
takpe. aku tahu kau hormat aku kan.
TERIMA KASIH!

and yang buat gosip murah tu...
tolong laa lelong harga tinggi sikit!
tak laku ke cerita awak tu weh yang nak jaja satu dunia nih?
sekali lagi...
PENAT LAH AKU!

dan lelaki jongos luar sana,
apa kau pikir perempuan single tu beyotch ke ???
perlu ke nak mention for virgin?
rasa nak sedap je,
tapi kawin nak yang muslimah.
Bagus punya perangai.
and love not meant to be force.
Kalau tak suka tu tak suka laah!
tak perlu laa nak mention cause and effect ke bagai

Satu lagi nak mintak tolong.
Lelaki buaya kat luar sana tu.
Kalau hati engko dah kene pedih lada dengan orang lain
jangan laa ko nak balas kat orang lain pulak.
aku tak paham betul lah agenda korang nih kan.
friend just friend lah.
kenapa mesti nak fikir another step to something else....

huh...life!


Anyway, still SMILING! :)

Tolong lah...
Aku:
tak pernah nak ganggu hidup korang, so jangan ganggu hidup aku
aku tak mintak pun korang kawan dengan aku, so ikut suke aku laa kawan dengan sape pun
hidup aku love life aku bukan ada sikit pun hal dengan hal gersang korang!
plz leave me alone!

END.

20130104

Penatnya berlesen!

Hallu Hallu...
typical blogger... : "Dah lama tak update blog nih...dah bersawang monster spider web dah, berkulat hingus hijau basi lagi melekat berkrim bertempek di blogku ini...."
Adehhh....kelashh gituu kan Mek Yah berceloteh....

By the way...
Tak banyak sangat benda yang yang berlaku di rumah....
Cuma memasak,
Bakar kuih,
bakar Muffin,
Bakar Baju... *tetibe*
Sapu rumah...
Mop Lantai...
Jaga Anak...
buat susu anak..
Menaikkan kilo badan...
menjahit..

begitulahh rutin sehari-hari...tak banyak PON!

Hari ni secara penatnya saya ingin mengeluh...
Mengantukknya KELAS LESEN!
at last...tercapai gak cecita aku untuk buat lesen MUTO KETA...
 YA... M U T O!
Muto tu Motor laaa...tapi Orangg Gganu suke cakap Muto...
Say it!

M U T O . . .

okay...good boy...bad girl... (maaf saya hanya menyintai lelaki)

And the good news about it...
total fees...
RM 1040!

murah giler kan...??? 
tu pun rejeki aku laa kot dapat murah...sebab orang lain semua kene dalam RM1500 gituu...
Untung Mek Yah!

Aku harap aku dapat test JPJ cuti raya cina ni..
dimana aku ingin tulis wish aku...

I wish I can test my driving on 10th February 2013...

*harap-harap termakbul!*
semua wish aku yang pernah aku tulis kat SINI most of them are granted...YEAY! :D

okay...nanti nak tulish wish 2013 pulak... WOOHOO!

Ruqaiyah Rahman