20110821

Malam ini kah???



Petua oleh Imam Ghazali dan lain-lain ulama untuk cari mencari malam Lailatul Qadar

Jika awal ramadhan jatuh pada hari:

I) Ahad atau rabu “ malam qadar dijangka berlaku pada malam 29 ramadhan

II) Isnin - malam qadar dijangka berlaku pada malam 21 ramadhan;

III) Selasa atau jumaat - malam qadar dijangka berlaku pada malam 27 ramadhan;

IV) Khamis- malam qadar dijangka berlaku pada malam 25 ramadhan;

V) Sabtu- malam qadar dijangka berlaku pada malam 23 ramadhan

Kata sheikh abu hassan bahawa mula dia baligh, dia sentiasa dapat menghidupkan lailatul qadar pada malam yang tepat mengikut petua diatas.




Copy and Paste from friends wall Fauzan Mderis









Google images





Bersama-sama kita rebut peluang ini

20110818

Menu Hari ni, Esok dan Selamanya...

Menu hari ini:

Meggi Telur

Menu Esok:

Meggi Telur

Menu Lusa:




Megi Telur


Menu Akan datang:


Pisau Bunuh Diri!
dengan nota: CEPAT ANTA AKU BALIK UMAH!!!


Cepat laa Balik...(T____T)

20110817

Kenapa Saya Pilih Guru?

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...yang berbahagia pembaca-pembaca blog gue sekalian...dan yang paling dikasihi adalah keluarga saya...of course laa ade tambahan sorang lagi untuk bilangan ahli keluarga yang tak official....ooopppsss!!!!

ok ya hari ni saya nak bercakap formal cikit boleh??? tapi...takpelah malas arr pulak...
mesti ramai jugak yang tertanya-tanya why i choose to be a teacher??? sebab result matriks aku teruk ke???? sebab aku takut tak dapat u ke??? sebab aku tak tahan amik subjek sains ke??? atau aku nak duit elaun je semata-mata??? tell me why....ok fellas...these are the reasons why i choose teaching as an primary school english teacher....Number 1 plz!!!

#1 I'm Happy to be Free Mind Expression and Not stick to only Theory of Science

Yes...aku dapat merasakan diriku tidak begitu gembira untuk berada dibahagian sains...walaupun aku boleh catch up dengan subjek tersebut...walaupun hakikatnya aku amat-amat malas untuk study....
FYI aku mendapat pointer yang boleh masuk u dan nilai nya (bukan nak bangga atau apa-apa just for information and something to take lesson from) 3.47...dan aku mmg layak untuk masuk u...tapi aku sudah nekad sejak awal2 lagi exam last ari tu aku akan grab for IPG and leave all my dream behind...to be a pharmacist is my dream...but to be a teacher is my future...then i feel happy to be happy with my people and i cannot stand to work with all of those medicine or somewhat...
although i got two interview at the same time same day but different places... but i have to lose 1 chance and grab the other one oppurtunity...
aku pun merasakan bidang sains akan menyebabkan kehidupan korang akan terbatas dan jiwa aku x akan boleh menghadapii keadaan itu kerana aku memang suke bebas.

#2: Its my job to be a teacher

Yes...with teaching I can help the next generation. With teaching I ca see the world is changing around me. I don't want them (my student) to be like...who are left behind in those day misplaced in a sucks area that make my life so terrible...sorry but i really need to mention that...and i suffer that much that day and here I am without those people help standing here healthy and lively. You never know what i had gone through those years and I don't want to speak that up here. Yes, I want to change the life of Unfortunate.

#3: I really don't like to study HARDCOREly.

Its not me that don'like studying but its my body that cannot resist the stress out there. I wil get a strong headache and migrain and I will tend to Sleep all day long and playing all the time to cover up my study effort. I had shown the flying colours in the 1st sem. (3.8). and then for the next sem i drop down to 3.13. and it total up to 3.47. and there it is. I am the one who really playing all around. I am not a genius but if I start Trying and Struggling I will show it all. But it's my fate to be what I am. and I accept it.


Once more, I stressed it out that all of my Story above is for a lesson to take and not for blast off my performance or somewhat somehow. Plz do take it as a lesson or a simple story or thought to think!
Thank you.

20110815

Really?!

My weight had shrunk down 2 kg from 50.5kg to 48.3kg. Great right??!! Hah! I like it but I hate it because I cannot find something to eat here....and my face will become older when we are so skinny. Perasan! heh! Good Bye Bye!


20110814

Yeah dah Siap!

Kamu tahu apa yang dah siap??? Apa?! baju raya dah siap? tak belum lagi laa....~ mak kite kan...dye cakap nak jahit pagi raya baju raya kite....baru laa ade aura RAYA MERDEKA tu meresap masuk ke dalam setiap urat-urat benang kain cotton baju beta...hah...raya merdeka....

Cerita pasal raya merdeka dulu...Kita KIV dulu bahagian ape yang dah siap. Raya Tahun ni dekat dekat Hari Merdeka Malaysia Tanah Airku...Bumi tercinta...Rezeki Bumi Bertuah karya Dr.Ting (Lecturer aku) oleh itu kita sambut merdeka sambil raya...CHANTEEEKKKK....!!!! Baju Raya Tahun ni...:

Kurung Pahang Jalur Gemilang + Labucci + Manik Sulam....


Ko mampuu???? Cek tak mampu nak pakai...tapi kalau pergi kuliah kat IPG ni pakai baju camni konfem arr menunjukkan semangat waja Guru Malaysia nya...konfem elaun masyuk LEBIH...Woohoo!!!

K...Cukup dengan kekarutan dan kekalutan...mari kita menyambung agenda utama pada hari ini. Saya Siti Ruqaiyah Abdul Rahman dengan bangganya telah menyiapkan Assignment Dunn & Dunn. Ya Done already with Dunn & Dunn.It's DONE and DUMB...ELL....hoh! ni ayat arif...yang nakal...
Sapa tuh Dunn & Dunn??? diorang lah yang telah merosakkan hidup kami sebagai student baru IPG dengan menyeksa kami untuk meresearch Model Learning diorang...

Dengan Line internet yang memang mintak kene Tiup...biar laju... macam tiup belon sampai pecah jek...aaahh...biar ah...aku telah berjaya memuaskan hati aku...belum lagi memuaskan hati lecturer aku yang sememangnya tak dapat ku gambarkan disini...maaf ya!

Oleh itu marilah kita menyambut Raya Assignment kerana kita telah berjaya berkubur dan berteleku selama SEMINGGU SEMALAMAN tak tidur lena kerana menaip perkara-perkara yang menjana otak pemikiran laksana minda ini....tengok...kan dah prove dah yang aku menjadi semakin bijak je sejak buat assignment nih...ya...lepas nih boleh tambah lagi assignment...(ada 3 dalam queue) supaya aku boleh jadi GENIUs!

Genie ade laa...k...daaa!!!!

20110808

I Have Nothing to Choose.

Does it me? or Does it my Destiny that happen to be like this? Why can't I choose to be a Superstar? Why can't I choose to be a Millionaire? Why can't I choose to be the Miss Universe?
Lately...I want it to happen my way...but do other people can accept it? NO! They rather think that I'm more selfish, I am being angry with them and I who don't to respect them. Hey friends...do you remember the way you scold me last time? Do you remember the way you use my stuff last time? Did you remember it? Did you remember when you are in trouble I who are always accept the trouble to be my trouble so that you have a happy life there. Did you even notice it? NO! I who always need to think of them. I am the one need to lick back others butt. yeah. its me! all that you can do is you can runaway and sulking to the moon and hope that I will apologize to you. yeah its me that always need to apologize to you. I also want to be pampered like that. but I can't. because I'm to old to make such manner.
Please remind this. I am not the person who always think about myself needs all the time. I'm not selfish. But if its hard for me to cooperate with you then what can I do? I also don't have the power to control everything. I also have a soul to be guidance here. its not only you that i need to take care off. So, if the situation can be under control yet (hope so!) i will try my best to think what is need. then if not, i will rather shut up than quarrel with other. But if someone had gone through my own self respect, don't shock if i will burst you to hell! And I had done it. The person will never get a chance to talk with me and have my helping hand anymore. Yes, I don't have the opportunity to chose, but this is the way that I would take if I can't stand it. Sorry, But I rather not to have friend than having a friend that will trouble my life.

20110802

Bulan Puasa Saya di Matrikulasi Dahulu...

Assalamualaikum....semua orang sibuk buat entri ramadan...dan hati ini juga membuak-buak ingin berkongsi pengalaman saya berpuasa di matriks dulu dengan masak menggunakan periuk nasi...
Hah??? periuk nasi??? boleh masak ape je dengan periuk nasi? of coz laa nasi kan...tapi saya boleh masak macam-macam dengan periuk nasi saya...


Nak tengok?



Ni baru sebahagian jer dari dapur aku...rutin aku hari-hari mesti masak nasi waktu sebelum gi kelas...
pastu balik kelas boleh makan nasi. aku cuma perlu beli lauk je. dan malam tu plak aku boleh goreng nasi yang lebih tu. Bahan-bahan goreng nasi ialah:
  • Telur (must have!)
  • Sosej...kalau kat mini mart ade jual laa...
  • ikan bilis...
  • perencah nasi goreng...untuk menggantikan bawang. bawang x dapat di masukkan kerana x de mase nak pergi beli jauh-jauh.
eh eh...x lembap ke nasi goreng aku letak telur bagai. mesti hanyir kan...jawapan nya...TIDAK LAH!!!
tips untuk memasak....telur dan ikan bilis dan sosej perlu di goreng terlebih dahulu menggunakan minyak supaya ia sudah masak dan garing terlebih dahulu...atau nasi goreng anda tidak menjadi.

Macam mana nak masak dalam rice cooker??? tak ke nanti suis die slalu jetak ( naik) balik???
tips lagi....biarkan dahulu agar masakan anda agak berat dan boleh ditekan semula suis periuk tersebut...
bagi yang duduk di asrama tu boleh laa cuba tips saya...aku pun belajar dari kawan aku jugak ni....

menu-menu yang boleh dimasak menggunakan periuk nasi dan juga water heater:

  1. Nasi
  2. Telur goreng mata kerbau atau telur dadar.
  3. Scramble egg
  4. Spagetti
  5. Sup
  6. Tom yam
  7. Nasi Goreng
  8. French toast
  9. Sardin
  10. Meggi telur
  11. meggi kosong
  12. mihun tomyam
  13. mihun goreng
  14. mee goreng
  15. telur separuh masak
  16. bubur nasi
  17. nasi air
  18. sosej
  19. ayam goreng
  20. karipap segera
dan macam-macam lagi mngikut kreativiti anda... anda cuma perlu berani mencuba...

Bawah meja Study pun penuh makanan...Aku study tak guna meja...FYI...aku tak study...YEAH!!!

Ini adalah rak buku untuk subjek-subjek hardcore matrix yang telah direplace dengan makanan...where is my books??? hmmm....hahahahahaaa.....!!!!!

there is an empty table which the place for dishes in our room... perhatian: suis tersebut tidak berguna...means ROSAK!

Loker makanan
This was my matrix life and i miss it....thats why i happy to be here because i can eat a lot....and i feel hungry a lot at IPG...WHY this happen to me??!! arghhhh!!!!

p/s: not happy fasting at IPG.