20120219

Bahaya Debu!

Yum Yum! Sedap nya makan nasi ayam sekarang ni....

Ulpss...Assalamualaikum dan Selamat Pagi!!!

Ni ada satu lagi cerita. Bahayanya Debu!

Korang kerja apa? Kerja cikgu? Kerja Wiring? Kerja buat jalan? Kerja bancuh simen? Kerja potong kayu?

Ya, sebenarnya kita memang mempunyai risiko terkena Lung cancer kalau kita terlibat dengan sektor kerja diatas, mungkin. KENAPA? Saya ada banyak mangsa-mangsa yang telah menjadi salah seorang mangsa yang alergi debu kerana melakukan kerja diatas.

Pertama, bekas guru sekolah saya dahulu. Beliau tidak boleh mengajar menggunakan kapur. Bagaimana dia mengajar? Kami selalu menggunakan kelas yang pakai White Board and Marker pen. Kerana sebelum Beliau menjadi guru, beliau pernah bekerja sebagai pemotong kayu. Habuk-habuk kayu itu telah masuk ke dalam tubuh beliau sehingga beliau menjadi amat sensitif kepada habuk.

saya pada mulanya berasa tidak puas hati kenapa kami tidak boleh berada di kelas biasa semasa subjeknya. keadaan kelas yang agak sempit dan tidak selesa. Saya bertanya, "Cikgu, ngape kita tak boleh pakai kelas hok kita biasa guna tu?" Dia jawab, "Saya dok leh kene debu kapur. Sebab dulu saya kerja potong kayu. Yada yada yada yada...."
Rase bersalah jugak la kan.

Kedua, ya teman istimewa saya. Baru-baru ini dia ada menjalani praktikal dalam wiring. Main ngan simen, habuk kayu. Dia cakap dia dah pakai cover mulut. Tapi cover pakai kain baju die jela. Bukan pakai yang proper tu. Sekarang ni, barulah merana batuk-batuk. Muntah darah. And kene masuk wad. Cucuk jarum masuk air. Tak naya gitu? Nampak simple je kan? tapi tulah padahnya. Doktor cakap that he's prone to get a cancer if this matter continue. Then? Apa lagi anda nak cakap? Debu itu bahaya ke tak?





mestilah, DEBU ITU BAHAYA!

I really pray and hope that he will cure from that disease.


Klik sini untuk debu boleh sebab cancer
Klik untuk 20 menda pelik boleh sebab kanser. Salah satu sebab adalah FACEBOOK!?


20120217

Diriku sebagai PENCURI Xperia Mini...

Ku jalani hidupku sebagai pencuri di minggu ini dengan perasaan yang amat "BANGGA".
Bangga kah aku dituduh sebagai pencuri?
tuduhan yang tanpa bukti dan juga menyebarkan segala macam fitnah dan cerita di IPG.
Hampir seluruh warga IPG melihat aku sebagai pencuri sekarang.
YA! sekarang...dan selamanya mungkin.

ingin aku merobek muka penuduh itu, apabila aku didatangi oleh pemilik talifon tersebut, yang dengan semena-menanya tanpa usul periksa meminta kepadaku untuk memulangkan talifon nya. Aku bingung, aku mengerutkan dahiku. aku balas, "aku tak ambik enset ko. aku nak buat ape. ko cek arr barang-barang aku skang"
dia menolak. dia kata, ustaz yang ada ilmu falaq kata enset tu tak ada ditangan aku sekarang dan aku sendiri pun tak tahu dimana aku selit talifon itu sehingga aku pun susah nak cari.

Aku memangil rakan-rakan ku, yang sememangnya sudah tahu bahawa aku dituduh. mereka merahsiakan. kerana takut aku tak dapat terima. ternyata, cerita di pihak kawanku lain benar dari cerita si tuan henset. tuan henset cakap dia tanye perkara yang sama pada semua orang, dia cakap dia tak tuduh aku dan tak syak aku yang akan menjadi pencuri nya. Kemudian di pihak rakanku pula, dia cakap yang die memang syak aku yang amik enset die. Dia jugak cakap kalau aku tak pulangkan, jangan menyesal kalau aku kena serang dengan ABANG-ABANG BESAR disini. Aku rasa ditipu. aku rasa aku dianiaya. Kawanku cakap, bukti mereka menuduh aku adalah sebab aku keluar last dari surau kat Kem Wataniah Sabtu minggu lepas.

Kami bertemu semula dengan gadis itu. Ya, seorang gadis. telah memutar belitkan ceritanya. Ternyata bukan gadis itu yang berjumpa ustaz tersebut. Ada seorang senior yang sama umur yang pergi berjumpa ustaz. Dialah juga yang menyiasat kes ini dan dia jugalah yang menuduh aku yang keluar lambat dari surau dan kembali semula ke surau. walhal yang kembali ke surau adalah rakan ku.

Keesokan nya, rakan sekelas ku membocorkan rahsia bahwa perkara ini sudah dibongkar ke seluruh pelajar asrama. mereka telah tahu semua kisah sejak hari pertama henset hilang. Aku mengetahui bahawa aku dituduh pencuri setelah 3 hari perkara dihebohkan. Apa perasaan anda ketika itu? Aku sebagai Pencuri. Aku dilabel pencuri selama ini. Dan sebenarnya, pelbagai lagi cerita lain yang berselindung disebalik ini. Setelah classmate aku menceritakan bahwa mereka telah jumpa tuan pegang henset itu, tapi classmate aku pelik kenapa aku dituduh pula? mereka lagi pelik kerana aku dituduh tanpa bukti. Dan aku berasa kesian kepada mereka, kerana aku habis nama kelas aku turut menjadi buruk.

Aku dan rakanku turut disoal siasat. Siapa yang soal siasat kami? senior yang sama yang berjumpa ustaz dan yang sama yang nampak aku pulang kembali ke surau dan kuat mengatakan bahawa aku lah pencuri nya kepada tuan enset. Ya, dia siasat aku, tapi sehingga ke hari ini, aku tidak tahu apa keputusan nya. Aku akhirnya memberi jawapan bahawa aku terima apa segala keputusan dan segala tuduhan yang mereka lakukan. mereka yang mengkehendaki perkara itu. aku sebagai pencuri. Aku rela. KERANA aku tidak diberi peluang untuk memberi bukti aku bukan pencuri. Anda bacalah cerita dibawah ini dan anda kaji lah sendiri. Jika anda rasa sayalah pencurinya terpulanglah.

"Kami pergi ke surau setelah selesai makan tengah hari. Setiba nya aku disurau. aku terus meletakkan beg aku dan aku tidur dibawah aircond. Aku yang tidur dahulu. Aku masih dengar suara rakan ku bercakap-cakap. Ada diantara mereka yang tidak tidur. Aku dikejutkan oleh mereka setelah mereka siap sedia untuk ke kem latihan kawad. Aku masih lagi tidak menunaikan solat zohor. aku bangun ke bilik air. Aku lihat hanya seorang yang tinggal didalam surau. Yang lain sudah siap pakai kasut. Sama juga tuan punya henset yang hilang. Aku naik kembali untuk solat. Habis solat, ternyata surau sudah kosong. hanya aku seorang. Aku keluar dari pintu surau dan ternampak masih ada lagi pelatih lelaki dn juga ketua wataniah kami yang baru sudah ambil wudhuk. Aku yang akhir meninggalkan surau selain lelaki.

Kemudian setiba di bilik koperal, sudah kecoh pula enset hilang. Aku tanya dia letak kat mana. Dia cakap dia letak bawah stokin. Masa pakai stokin enset dah takde. Aku suruh dia cari balik kat surau. Ada juga rakan-rakan yang lain cakap dia pikir henset tu dah tak ada sebab dia letak dalam beg kawan.

Memang kami, driver iaitu senior, kawanku dan aku ada kembali ke surau. Rakanku yang turun pergi ke surau. Aku didalam kereta sepanjang masa. Senior itu ada bersama aku. Datang seorang lagi senior mencari tuan enset. Tuan enset memang naik kereta dengan kami selama ini. Tapi petang itu dia naik kereta orang lain. Dua orang menjadi saksi aku tidak pergi ke surau. Ramai saksi aku tidur sepanjang masa disurau. Melainkan lah aku boleh mencuri ketika aku tidur. sememangnya ketika aku bangun dia dah pakai stokin.

Anda baca anda nilai.

20120208

Aku kene JAWAB ke???

Muja sengal TAG aku...so aku kene jawab soalan die yang sememangnya agak selfish, sebab takde langsung pasal aku!


MUJA NAK TANYE KORANG PULAK,, 
muja tanye pasal pendapat korang pasal muja je,, kalau nak jawab,, its good,, kalau tak nak jawab,, its ok,, :D
  1. korang pernah singgah blog muja tak?
  2. korang pernah tak baca satu entry muja sepatah-patah sampai habis?
  3. korang suka blog muja and muja tak?
  4. korang akan follow blog muja sampai bile?
  5. sampai masa,, korang akan unfollow blog muja tak?
  6. korang akan join tak ga yang muja bakal buat bile dah dapat 1000 follower nanti?
  7. korang dah like fanpage muja kat sidebar tu ke belum?
  8. korang salu keep updated dengan contents blog muja tak?
  9. korang pernah tak click ads kat blog muja?
  10. ape pembaikan yang muja perlu buat untuk blog muja?
  11. korang rasa korang nak jawab tak sume soklan muja?


 Hah!!! amik ko, besar giler aku highlight kan soalan ko walaupun tak pakai marker pen. Tolong cakap terima kasih! Cakap skang!

Aku jawab:

1. penah laa weh, kalu tak takkan aku kene tag camni.
2. Tak penah pun, eh!? penah kot satu entry. tapi agak menyesal jugak arr...sejak dari tu aku tak penah baca pun entry ko sampai abis...hahaha!!!! XD *jahat kan aku, terima kacih!*
3. blog tak suke, orang die lagi ar aku tak suke...hehehe... (^_^)Y
4. aku takkan follow ko, aku follow blog ko jek. sampai blogger tak kene band slagi tu laa aku follow, ke nak unfollow ah?! *kontroversi punya ayat*
5. Pesal soalan same je, ko nak praktis rephrasing ke ape?
6. Aku tak akan join laa, sebab aku salah sorang sponsor kot! *insyaallah*
7. haih banyak plak agi ak jawab, boleh tak nak skip? dah like laa, org secong kot...
8. tak de mase aku, blog aku pun aku tak keep update.
9. Konpom tak pernah, salah-salah click kot...
10. Aku dah cakap suh tukar background blog ko tuh...HUDUH! Degil!
11. Tak nak jawab semua, nak jawab soalan lain. Aku tak puah hati ni!

ok...penat laa... hei orang yang telah memenatkan aku, MUJAHID...hahaha...click blog owner kat SINI!



Comel ke?

Uhmmm...YOU?!

BF : ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTVWXYZ

GF : No "U" ?

BF : Oops ! Sorry , " I miss U " :)

GF : ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUUUUUUUUUWXYZ

BF : Many "U" ?

GF : Because "I Love U" :">
 
copy paste from my friend fb wall.

Just A Thought to Paste

In another life
I would be your girl
We'd keep all our promises
Be us against the world

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away ♥

20120204

15 days to 4 years....

Its have been 4 years full of laughter, anger, sad, joy, jealousy, and all that I cannot even think of to write it here.
Yes. Its full of forgiveness and give and take. A lot of patience and also a lot of learning. I'm really not a nice person and still I'm very cruel but I am so lucky to still have person who can accept me. Its him. Yeah...HIM!





I hope this will last forever...yes forever!

"Eternal love is hard to search but its just upon you to make them..."

p/s: Looking forward to engagement. Theeee....(#^ _^) *blushing*